Tajuk LED

Lataest Info

Monday, 23 July 2012

CATATAN RAMADHAN INI..NI BARU BETUL2 HABIS MADU SEPAH BERSEPAH-SEPAH

Salam Ramadhan Al Mubarak..


Alhamdulillah.. hari ni dah masuk ari ke 3 puasa.. surau2 n masjid pun dipenuhi dengan muslimin n muslimat yang berlumba mencari pahala di bulan Ramadhan ni.. meriah tgok lelaki tua dan muda dan budak2 penuh memenuhi rumah Allah ni..Tapi..


Bila jer lepas rakaat ke 8 dah tinggal separuh jer makmun terawih yang tinggal..ader surau yg tnggal suku jer, tu pun yg tinggal sumer yng otai2 jer..yg mude2 sibuk mengejar urusan dunia masing2..tetiba aku teringat lak kisah pakcik2 n makcik2 ni..ermm patut lah pakcik2 n makcik2 ni banyak masa duk kat surau ngan masjid di kariah masing2...klu x dlu sibuk g ceramah merata-rata.. naper ehh?..sempat gak aku berbual2 ngan pakcik2 nie mlm tdi..


Ermm jawapannye pakcik2n makcik2 ni bukan sesaper lagi..walaupun ader diantaranya taraf ustaz n ustazah n ilmu agamanya bukan calang2..n berpuluh tahun penglamn mngajar.. sebabnyer diaorang ni xleh dptkan publisiti n tak popular..





 
kesian pakcik2 dan makcik ni..diaorg ni TEWAS pada ustaz2 n ustazah2 SEGERA yg tetiba terus dpat lesen besar utk berceramah, dpt tauliah n gelaran ustaz & ustazah n dapat payment yg baik( lam statement paper kate ikhlas)..sedangkan dulu pakcik2 ngan makcik2 ni x di bayar pun sesen pun time ceramah..jenuh blajo agama bertaun2 smpai ke sumatera n mesir baru org panggil ustaz & ustazah.




Mungkin aper yg terjadi ni ader juga baiknya tuk pakcik2 & makcik2 tue..ader hikmahnya..tuk lebih tumpukan ibadat di bulan mulia nie..luangkan masa bersama isteri,anak & cucu.. selorohnya pakcik2 ni di akhir perbualan aku dan mereka..walaupun ader riak muke KECEWA sebenarnya di muke mereka...wallahualam.

1 comment:

  1. Blog dah di cakar dalam Kinta Menjerit
    Terbaik...PCT

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...